Jedeme na Krétu! / We’re going to Crete!

For ENGLISH click here

Jedeme na Krétu! Po tomto nadšeném sdělení se na nás koukali různě. Jedni se vysmívali (bude tam přece zima a nebude to na koupání), jiní nám záviděli dovolenou bez šílených davů turistů.

_MG_6370

Pravdu měli všichni. Sice jsme se fakt neopalovali a do moře vlezli jen abychom do něj vlezli, ale zase jsme všude zaparkovali, měli vše za mimo sezónní ceny a dokonce i ve slavném paláci v Knossu jsme byli úplně sami. A to nám za to fakt stálo.

_MG_7247

Než vám budeme líčit den po dni, zážitek po zážitku, je třeba podotknout, že i když Řecko a Řekové nejsou úplně exotika, kulturních šoků, nebo minimálně jiných standardů chcete-li, jsme hned po příletu zaznamenali několik. Tady jsou:

ŘÍZENÍ
Řecká pravidla silničního provozu by vydala na román. Tedy, chci říct, že kdyby někdo sepsal „pravidla“, kterými se Řekové řídí, a podle kterých řídí, vydalo by to na elaborát hodný Mirky Spáčilové a její recenze na průměrnou americkou romantickou komedii. Řekové řídí po svém, předjíždějí přes dvě plné čáry klidně i v zatáčkách a navzájem si uhýbají i v protisměru, tak moc ohleduplní jsou!

_MG_6944

Auta mají obitá, omlácená a odřená, protože dosud nepochopili význam cedule STOP a směrovkám taky moc nedají. Dokonce jsme byli svědky toho, jak v autoškole pan učitel učil budoucího řidiče uhnout až za krajnici, aby ho mohlo auto za ním pěkně přes dvě plné čáry předjet. Nikoho netankovalo, že v protisměru fičí kamion. Prostě i kamion lehce uhnul…
S řízením souvisí i dopravní značení. Na Krétě by se podle značek orientovalo moc hezky, kdyby ovšem na severu nebyly všechny posprejované a na jihu prostřílené. To se pak orientuje docela blbě.

_MG_7280

Ani dodržování rychlosti není snadné, obzvlášť když v horských serpentinách je povolená rychlost 90 a na „dálnici“ 50. Dálnice je v uvozovkách schválně, mám totiž dojem, že na havířovském sídlišti je silnice v lepším stavu než na místní takzvané dálnici.

FAUNA A FLORA
Na Krétě je úžasné to, že během čtyř dní jsme tu zažili čtyři roční období, skoro jak od Vivaldiho.

_MG_6829 – obnovený

Na jihu teplo a slunečno, v horách sníh a sotva pár stupňů nad nulou, na severu u moře větrno a vlhko. Díky tomu všude všechno kvete, zelená se,

a každých pár kilometrů se vám otevře úplně nová přírodní scenérie, na kterou jen tak nezapomenete.

_MG_6810

Co se fauny týče, toulá se tu taky spousta psů a ještě více koček. A všichni se chtějí kamarádit.Naštěstí spousta z nich je jen udržovaný domácí mazlíček na špacíru, takže se nebojte blech ani nemocí (jakože tulit bych je úplně netulila), většina z nich je fakt čistá, s obojkem a moc přátelská.

Kamkoli jsme se hnuli, nějaký čtyřnohý parťák se k nám vždycky přidal. Občas dokonce i dva dny po sobě. Jen dobře míněná rada pro slabší nátury. Nekoukejte se při jízdě autem moc po krajnicích v horských oblastech. Toulavých psů i koček je tu fakt hodně, takže se tu a tam připletou do provozu a jejich mrtvolky od cest nikdo neodklízí, takže je to smutný a nehezký pohled.

JÍDLO
Není divu, že si řečtí bohové tak užívali, pokud už v jejich dobách byla gastronomie tam, kde je teď. Předkrmy, moučníky a lahvinka Raki – to všechno dostanete, aniž byste si vůbec stihli objednat.

Hlavní chody jsou pak tak velké, že si o dietě můžete nechat jen zdát. No a hlavně je všechno moc dobré, ať už si dáte jehněčí, vepřové, ryby, nebo zůstanete u zeleniny a výborných řeckých ovčích a kozích sýrů.

S trochou štěstí se zadarmo nasvačíte i cestou autem. 🙂 Všude kam se podíváte totiž najdete pomerančovníky, mandarinkovníky a citroníky, totálně obsypané, s úrodou už opadanou i na zem, kterou nikdo nesbírá.

_MG_7883

A když budete mít štěstí, nebo se vám povede někde nepozorovaně jeden pomeranč uloupit, nebudete litovat. Takovou lahůdku totiž u nás v supermarketu fakt neseženete.

LIDÉ
Řekové jsou… chce se mi říct líní a pohodlní, ale nějak mi to nepřijde fér. Jako ano, viděli jsme muže pracovat tak pomalu, až se nám skoro chtělo jít se ho optat, jestli to dělá schválně. Taky jsme viděli jednoho pracujícího dělníka, který makal pod dohledem svých pěti okounících kolegů. Ale upřímně, copak to není stejný výjev, jaký vidíme při projíždění po dálnici D1? Takže tak…

_MG_6608

Pohodlní a flegmatičtí jsou velmi, taky docela ironičtí a veselí a milí a nesmírně pohostinní. Leckde se nám dostalo pozorností v podobě oříšků, ovoce, či jen dobrých rad, o které jsme si nemuseli ani říct. Obecně máme dojem, že pokud Řekové mohou, pomohou. Aspoň tedy platícím turistům. Což nám ale nevadí, protože pokud dostaneme za své peníze nespočet bonusů a prémií navíc, je nám jedno, chovají-li se tak i doma, či ne.

To jsou zatím takové základní dojmy z řeckého ostrova, jen co dáme dohromady jednotlivé zápisky, fotky a zážitky, pěkně postupně budeme psát o celém našem bláznivém řeckém týdnu.

_MG_6445

Tak zatím ahoj!

WE’RE GOING TO CRETE! 

We’re going to Crete! After this enthusiastic statement people were looking at us diferently. One group was laughing at us (it will be cold there you know and not warm enough to swim) the others envied us holiday without crazy crowds of tourists.
_MG_6370

I have to say all of them were right. We didn’t really sunbath and we went into the sea just to be able to say we went into the sea on Crete. But on the other hand we found parking space everywhere and paid only low season prices and even in famous palace in Knossos we were all alone. And it was truly worth it.

_MG_7247

Before I start to describe day after day and experience after experience I need to remark that even though Greece and Greeks aren’t actually so exotic, right after we arrived we noticed few cultural shocks or at least diferent standards if you want. Here they are:

DRIVING
Greek driving rules could make a novel. I mean if someone would list „rules“ Greeks use on the roads it would be pretty long story. Greeks have simply their own driving style, overtake across two full lines even in the middle of turn, they move from a way to make a space for an overtaking car at the opposite direction, that’s how considerate they are!

_MG_6944

Their cars are all bumped and scratched, cause they somehow still didn’t get the STOP sign and they don’t really use the winkers. Actually we witnessed a situation when a driving teacher taught a student how to move enough to make enough space for car behind him to overtake him. Nobody cared that there was a truck going from the opposite way. The truck just moved a little too, so all three cars could fit on the road well…
One part of driving is also trffic signs. The orientation on Crete would be quite simple, if there weren’t for all sprayed signs at north and shooted through signs at south. The orientation kind of sucks then.

_MG_7280

Also abiding speed isn’t easy especialy when there is 90 km/h allowed in mountain switchbacks and only 50 km/h on the“highway“. I put a word highway into quotation marks in purpose, cause I have a feeling there is a road at much better state in my hometown in Czech then is local so-called highway.

FAUNA AND FLORA
One amazing thing on Crete is that during four days we experienced four seasons almost like from Vivaldi.

_MG_6829 – obnovený

Sunny and warm in the south, snow and cold in the mountains, windy and damp by the sea in the north. Thanks to this climate everything is blooming and green

and every few kilometres the brand new scenery opens to you, which is something you won’t forget.

_MG_6810

About fauna… there is quite a lot of dogs and even more cats. And all of them wanted to be friends with us. Luckily most of them are well maintained pets who just went for a walk so don’t be afraid of some illnesses or fleas (I mean, you can pet them but I wouldn’t pet them too much anyway) most of them are clean with a collar and very friendly.

Anywhere we went some four leged frined was always with us in a second. Sometimes we met the same cat two days in a row. One good advice for people with a weak hart and stomach. Don’t look to closely to sides of the roads in the mountains. There are lots of stray cats and dogs so sometimes they wander across the road and nobody clean their dead bodies from the road so it could be really sad and ugly view.

FOOD
No wonder that Greek Gods used to enjoy life so much if the gastronomy used to be on this level back in their time. Appetizers, desserts and small bottle of Raki – all of this you’ll get without ordering anything.

Main courses are so big that you can’t even think of diet. And above all of this, everything is obviously so delicious, no matter you get lamb, pork, fish or you’ll have vegetable and amazing Greek goat and sheep cheeses.

With a little bit of luck you can have a small snack for free while going by car somewhere. 🙂 Everywhere you look you can find orange and lemon trees, totally full of fresh fruits also on the ground under them and nobody picking them.

_MG_7883

So if you are lucky or you are a clever robber you won’tbe sorry. A delicacy like this you won’t buy in any supermaket

PEOPLE
Greeks are… I want to say lazy and easybut it kind of sounds unfair to me. I mean, yes we saw a man working so slow we almost wanted to go and ask him if he’s doing itso slow in purpose. We also saw one man working and five other workers watching him. But to be honest, isn’t it the same thing you can see every day while driving on Czech D1 highway? You see…?

_MG_6608

Easy and phlegmatic? Yes, they are. And also ironic and merry and kind and entirely hospitable. We got a big favours many times as a nuts or fruit or even good advices we didn’t ask for. In general I feel that if Greeks could help, they would. At least to paying tourists. Which is fine by me cause if we get much more than we paid for we don’t really care if they are always like this or it’s just for now.

So that’s just a short start for now, just a few experiences from Greek island, and right after we will put all our notes, photos and adventures together, I will write everthing about our crazy Greek week.

_MG_6445

So bye bye, later!

Napsat komentář