PIVO V PŘÍSTAVU, ANEB VÍKEND V KODANI

Posted on

Při naší víkendové návštěvě jednoho z nejkrásnějších hlavních měst Evropy jsme zjistili tři věci.

  1. Dánové nemají vkus. Ani disciplínu. Ani onemocnění ze stresu zřejmě.
  2. Dánové musí vydělávat neskutečné peníze. Nebo jsme my chudí…
  3. Malá mořská víla je nejpřeceňovanější turistická atrakce v dějinách. Fuj.

Taky jsme zjistili, že pivo chutná nejlíp z kelímku, na sluníčku, v přístavu, s výhledem na milionářské plachetnice a rybářské bárky. Ale to už jsme tušili.

Víme už i to, že bydlet skoro hodinu od centra je levné – relativně – a kupodivu vůbec ne složité.

Hromadnou dopravu mají v Kodani zmáknutou na jedničku, jakmile jsme si tedy na letišti ihned po příletu koupili v automatu třídenní turistickou jízdenku, nemuseli jsme vůbec nic řešit. Autobusy (až do 4. pásma), metro i vlaky, na všechno nám jízdenka platila. Navíc, v Kodani jezdí MHD všude a pořád, takže se dostanete pohodlně úplně kamkoli. A bonus nakonec. Místní metro má prosklené oba konce a všechny tunely skvěle osvětlené, což znamená jediné. Usaďte se na konci soupravy a užijte si podívanou jako ze sci-fi filmu. Nás to bavilo moc!

A abychom vám výlet do Kodaně trošku usnadnili, dali jsme dohromady seznam míst, která nás nadchla, pobavila a zaujala, abyste si i vy mohli naplánovat malé kodaňské flákání.

PŘÍSTAV

Mohli bychom tam strávit měsíce a nejspíš by nás to neomrzelo. Od nejmenších člunů přes vojenské škunery až po královskou jachtu, nikde jinde se tak dobře nedá snít o dobývání sedmi moří jako tady.

Lehnout si na chvíli na lehátko mezi budovy divadla a opery,

pozorovat moře a tu a tam se schovat do stínu jednoho ze starých přístavních skladišť, dnes přestavěných na hotely. Víc jsme si přát ani nemohli.

Ba dokonce se nám tam tak hezky vegetilo, že ani to pivo za 180 Kč jsme si neodpustili.

ZÁBAVNÍ PARK TIVOLI

My víme, je to pro děti.

Ale to Terku vůbec nezajímá a Honza to o ní naštěstí ví. Jako narozeninový dárek perfektní, jako náplň velké části dne úplně ideální.

Druhý nejstarší zábavní park na světě byl založen z prostého důvodu. Obyčejní lidé se zdáli panovníkům unavení a smutní, a tak dostali od města park.

S kolotoči, jezerem, nádhernými zahradami, fontánami, divadlem a nabitým kulturním programem.

Každý si přece potřebuje občas vyhodit z kopejtka! Milovníci adrenalinu si přijdou na své úplně stejně, jako fanoušci přírody, botaniky a zkrátka hezkého prostředí.

V Tivoli navíc moc dobře vědí, že ne každého zajímají 80 metrů vysoké řetízkáče a žaludek zkoušející horské dráhy.

Nabízí proto samostatnou vstupenku do parku bez vstupů na atrakce. My jsme si den tady nesmírně užili.

Poslechli jsme si pochodovou kapelu, dali si tradiční dánské pečivo,

projeli se na lodičkách,

spřátelili se s jedním z místních racků a zašli i na pár kolotočů (spíš Terka).

Prostě pohoda!

KRÁLOVSKÁ GARDA

Shodou okolností jsme sem dorazili v den princových narozenin a musíme uznat, že zatímco nad narozením našeho “vůdce” nikdo ani nevzdechne, tady se slaví ve velkém.

Kolem paláce se rojily nejen zástupy turistů, ale přecpáno tady bylo i všemi vojáky a policejními dozory.

Docela nás překvapilo, jak mladí vojáčci jsou – někteří vypadali na chabých 15. Pochodovali, jukali na sebe a potutelně se usmívali.

Asi byli rádi, že můžou být živou součástí přehlídek.

ZÁKLADNÍ PILÍŘE DÁNSKA

Jak jsme se dozvěděli později od moudré paní při projížďce na lodi, dánskou kulturu nejlépe vykreslují její čtyři kodaňské symboly, tzv. čtyři pilíře dánského národa.

Prvním pilířem je kostel Frederik’s Church v blízkosti královského paláce. Jeho majestátní kopule je nepřehlédnutelná a jakožto hlavní církevní objekt symbolizuje náboženství a víru, jenž je pro Dány velmi důležitá.

Stoupnete-li si zády ke vchodu kostela, koukáte přímo na Amalienborg. Domov královny, jejího muže, královských dětí i veškerého služebnictva. Nenápadné, nicméně nemalé šedivé budovy krásně znázorňují dánský smysl pro jednoduchost a eleganci. Královna je pochopitelně druhým pilířem celé dánské společnosti.

Když projdete s kostelem v zádech přes nádvoří Amalienborgu, ocitnete se v nádherné zahradě s kašnami, vodopády, vzrostlými stromy, pestrobarevnými květinami, ovocem a okrasnými keříky. Ta se vine až k přístavní promenádě, není tedy divu, že společně s temně modrou hladinou tvoří zahrada třetí pilíř Dánska – přírodní krásy.

Stojíme na okraji promenády, v jedné linii za námi jsou srovnány kostel, palác a zahrady. I na mapě tvoří krásnou přímku. A konečně, hned naproti přes záliv, stále v jedné rovině všech pilířů, se tyčí ten poslední, čtvrtý. Opera. Honosná budova není krásná jen navenek. Pod zemí skrývá mnoho pater, půdorysem snad dokonce připomíná srdce. To aby prý lidé nezapomínali, jak mají umění vnímat – především srdcem. Národní opera představuje veškerou kulturu, od hudby přes malování až po architekturu.

 

A tak tam stojí pěkně v řadě, čtyři dánské pilíře. A když už nic jiného, všechny čtyři body jsou skvělým návodem, odkud začít objevovat krásy Kodaně.

CHRISTIANIA

Kdysi dávno se pár hipíků v Kodani rozhodlo, že konvencemi svazovaná společnost jim vůbec nesedí, spojili se a založili vlastní stát. Město Kodaň milostivě zlegalizovalo tento počin pod označením “sociální experiment” a všechno bylo fajn, až do chvíle, kdy se to v Christianii začalo až příliš hemžit drogovými dealery.

Dneska je to největší hipsterské centrum Kodaně, plné moderního umění, alternativních podniků a košilatých týpků s pěstěným vousem – Honza skvěle zapadal, haha.

Na kanálech tady plují vory s gauči a konferenčními stolky, bujaré veselí všeho druhu nikdy neustává a pokud chcete někde strávit příjemný uvolněný večer, jste tady správně.

HVIIDS VINSTUE

Pivo je v Dánsku sice odporně drahé, nicméně moc dobré. A protože si na výletech rádi najdeme tu svou hospodu, kam se pak pravidelně zašíváme dost často na to, aby si nás obsluha pamatovala, našli jsme si útočiště i tady.

Kožená křesílka, tmavé dřevěné obložení, dobové fotografie, portréty námořníků a štamgastů, převládající barvy tmavě hnědá a tmavě zelená. Zní to irsky, my víme. Ale je to čistě dánská hospoda s úžasnou atmosférou, skvělým pivem a sympatickou obsluhou.

Jestli se chcete schovat před deštěm, dát si jedno (na víc asi obyčejný baťůžkář nemá rozpočet), napsat pohledy domů nebo zkrátka jen na chvíli vypnout v útulném podniku, bude se vám tady líbit. 🙂

MALÁ MOŘSKÁ VÍLA

Jednohlasně jsme zvolili malou – fakt hodně malou – mořskou vílu za nejpřeceňovanější turistickou atrakci na světě.

Přes mraky turistů ji není moc vidět, a když už ji vidíte, jste tak zklamaní, že pro slzy beztak nic nevidíte.

Dobře, nebrečeli jsme, ale zklamaní jsme byli neuvěřitelně.

RUNDETAAR

Při svých cestách jsme vylezli už na kdejakou věž. Vlastně se snažíme zdolat každou, kterou potkáme. Rundetaar, nebo taky The Round Tower, je přece jen ale trošku jiná. Není sice nejvyšší, nejstarší ani nejznámější, zato je nejoriginálnější. No řekněte sami. Kdykoli se chceme pokochat výhledem, musíme nejprve zdolat milion schodů. Ne tak v Kodani. Král Kristián IV. byl totiž natolik fascinován objevy Tycha Brahe, že se rozhodl mít na vrcholku věže vlastní malou observatoř.

Jenomže byl líný jako veš, a tak si nechal až nahoru na věž postavit cestu pro kočár tažený koňmi. Paráda. Připadali jsme si sice jako když jdete v Beskydech po asfaltce na kopec, ale musíme uznat, že tyhle elegantně oblé chodby mají něco do sebe a jsou neuvěřitelně fotogenické, což ocenila minimálně polovina naší dvoučlenné výpravy. Juch!

SEAFARERS MONUMENT

Nebo chcete-li Søfartsmonumentet, najdete jen kousek od Malé mořské víly u přístavu Langelinie. Jen je asi stokrát hezčí a úplně bez turistického zájmu, takže ho nejen nepřehlédnete, ale můžete si u něj i pohodlně odpočinout od bláznivých davů. Søfartsmonumentet je námořní památník, postavený v roce 1928 k uctění 648 námořníků, kteří zahynuli na obchodních lodích během první světové války.

Z vrcholku sousoší na nás kouká “paní Paměť”, pod jejíma nohama pak najdeme do mramorového podstavce vyrytá jména námořníků a lodí. Možná umění moc nerozumíme, ale stejně nechápeme, proč se všichni tlačili kolem Malé mořské víly, když mohli raději obdivovat tenhle skvost.

 KOSTEL SVATÉHO ALBANA

Málokdy píšeme o kostelích, ale St. Alban’s church nemůžeme vynechat,

protože je celý obložený pazourkem, což je neuvěřitelně hezké a zajímavé v jednom.

Není k němu moc co říct, ale rozhodně ho při své procházce po Kodani nevynechte.

Malé plus může být i to, že mají uvnitř celou A4 s povídáním o kostele v češtině. 🙂

 

FONTÁNA GEFION

Dánsky Gefionspringvandet, tedy fontána bohyně Gefjon.

Obrovská fontána v těsné blízkosti St. Alban’s church vede z kopečka dolů, a vévodí jí kdo jiný, než severská bohyně orby Gefjon. Na voze taženém býky uhání Kodaní, aniž by se pohnula z místa. Když se ale pozorně zadíváte na efekty, které vytváří rozstřikující se voda pod koly vozu, budete mít doopravdy pocit, že se pohybuje.

Architekti se na fontáně skutečně vyřádili, a tak vám možná zabere nějakou chvíli, než si ji celou důkladně prohlédnete. Napovíme. Celý výjev zobrazuje bájný vznik ostrova Zealand, tedy pevniny, na které se nachází dnešní Kodaň.

Tak scól, užijte si Kodaň, a my se zase ozveme. Třeba z Irska… 🙂

 

THE BEER IN THE HARBOR OR THE WEEKEND IN COPENHAGEN

During our weekend trip to one of the most beautiful cities of Europe we found out three things.


1. Danes don’t have a taste. Nor discipline. And nor the stress disorders I guess. 

2. Danes are likely to make an incredible amount of money. Or we’re just poor…
3. The Little Mermaid is one of the most overestimated tourist attraction in history. Ew.

We also found out that the beer tastes the best out of the cup, on the sun, in harbour, overlooking the millionaire’s yachts and and fishing barges. But we kind of knew this before.

We also already know now, that to live almost an hour formm the downtown is cheap – relatively – and surprisingly not at all difficult.

In Copenhagen they have the best public transportation. As soon as we bought three day ticket for the public transport at the airport right after we arrived here, we didn’t have to worry about anything at all. Buses (till the fourth zone), subway and trains, we could use the ticket for everything. Plus in Copenhagen the public transport goes everywhere so you can get easily whenever you want. And the bonus! Local subway trains have both end made of glass and all tunnels very well lighted which means the only thing. Sit back at the end og the train and enjoy the great sci-fi movie view. We just loved it!

To make a Copenhagen trip a bit easier for you, we put together a list of places which we liked, impressed us or entertained us so you can plan your own little Copanhagen chill out.

THE HARBOR

We could spend months here and we still wouldn’t get tired of it. From the smallest scullers over military schooners to the royal yachtthere’s no better place to dream about conquering seven seas than Copenhagen.

Just lay down on the deck chair between buildings of theatre and opera,

watch the sea and from time to time hide in one of the old port warehouse’s shade, which were turned into a hotels actually. We couldn’t ask for more.

Actually we had a such a great time realxing in a harbor that we even bought the 7€ beer.

TIVOLI AMUSEMENT PARK 

We know it’s for kids.

But Teri doesn’t care and John luckily knows that about her. As a birthday present it was perfect and as a program for the most of the day it was ideal.

The second eldest amusement park in a world the Tivoli was built for a simple reason. The rulers of the city found the common people too tired and sad so they built an amusement park for them.

With carousels, a lake, lovely gardens, fountains, a theatre and loaded cultural program.

Everyone needs some fun! All adrenaline lovers will find this park amazing as well as all nature, flowers and nice environment fans.

In Tivoli they also know very well that not everybody is interested in 80 metres high chain carousel or stomach-tempting rollercoasters.

So they offer a separate ticket just for the gardens with no atractions entrance. We loved the day here!

We listened to a marching band, we tried a local Danish pastry,

took a ride on a small boat,

we made friends with one of the local seagull  and we tried some carousels and rollercoasters (Teri did).

Pure bliss!

THE ROYAL GUARD 

Coincidentally we arrived here just for a prince’s birthday and we have to admit that while noone seems to care about our „leader’s“ birthday at all, people here are celebrating really hard.

There were crowds of tourists around the palace, but also soliders and police surveillance.

We were quite surprised how young the local soliders are – some of them looked like they were fresh 15yo. They marched, peeked at each other and furtively smiled.

I guess they were just glad they could have been a living part of these parades.

THE BASIC PILLARS OF DENMARK

As we learnt later form the wise guide lady during the boat tour, the Danish culture is best represented by four Copenhagen symbols AKA four pillars of Danish nation.

The first pillar is Frederik’s Church near the ryal palace. Its majestic cupola is unforgettable and as the main church object it symbolizes religion and faith which are both very important for Danes.

If you turn your back to the church entrance you will look straight at the Amalienborg. The home of the queen, her husband, their children and also of all their servants.  Unobtrusive but still quite huge grey buildings perfectly illustrate Danish sense of simplicity and elegance. The queen is of course the second pillar of the whole Danish society.

If you walk with the church still behind you thru the Amalienborg’s courtyard you will find yourself standing in the beautiful garden with fountains, waterfalls, grown trees, colorful flowers, fruit and ornamental shrubs. The garden goes all the way to the harbor promenade so it’s no wonder that together with the dark blue water surface it represents the third pillar of Denmark  – the natural beauty.

We are standing at the edge of the promenade with the church, palace and gardens behind us all in one line. They create the perfect line in a map too. And finally, right across the bay, still in one line with all the pillars, there’s the last one, the fourth pillar. The opera. The stately building is not beautiful only on the outside. It’s hiding many floors under the ground and  its ground plan is heart shaped so people wouldn’t forget how should they perceive the art – primarily by heart. National opera represents the whole culture from the music over the painting to the architecture.

 

And there they are all in one line the four Danish pillars. And if nothing else, they are at least the great manual for exploring the Copenhagen.

CHRISTIANIA

Once upon a time there were a few hippies in Copenhagen who decided that the society bound by conventions wasn’t good for them so they joined together and established their own country. The city of Copenhagen kindly legalized this act under the „social experiment“ tag and everything was all right until there were too many drug dealers in Christiania.

Today it’s the Copenhagen’s center of Hipsters full of modern art, alternative bars and shops and lumbersexual kind of guys  – John fitted prefectly here, haha. 

There are floaters with sofas and coffee tables on it floating on the canals. The crazy festivity never ends and if you want to spend a nice relaxing evening somewhere in the city, this is the right place for you.

HVIIDS VINSTUE

Although the beer is awfully expensive in Denmark it’s also very good. And because we love finding the one perfect pub on our trips where we regularly visit often enough for the staff remeber us, we found our place in here too.

Leather seats, dark brown wooden panelling, historical photos and portraits of sailors and habitues, predominant colours are dark brown and dark green. Sounds Irish, we know. But this is the pure Danish pub with great atmosphere, amazing beer and very nice staff.

If you want to hide from the rain, have one beer (cause common backpacker won’t have enough money for more then one beer here), write some postcards or simply chill out for a moment in the cosy local place, you will love it. 🙂

THE LITTLE MERMAID

With one voice we chosen The Little – like really little – Mermaid as a most overestimated tourist attraction in the world.

You can’t see much over the crowds around her and even if you can, you are so disappointed that for tears you can’t really see anything.

OK we didn’t cry but we were so disappointed.

RUNDETAAR

On our journeys we climbed all kinds of towers. Actually we are trying to climb every tower we meet. But the Rundetaar or also The Round Tower was still a bit different. Maybe it’s not the tallest, not the eldest or the most popular one, but it is the most unique. Well, look. Anytime we want to enjoy a nice view, first we have to climb like a milion stairs. Not in Copenhagen. The king Christian the fourth was so fascinated by Tycho Brahe’s discoveries that he decided to have his own little observatory at the top of the tower.

Only he was so lazy that they had to build the road fot horse drawn carriage all the way up for him. Great! We felt like we were actually climbing the hill somewhere in mountains and we have to admit that these elegant round halls are something special. They are very photogenic which at least half of our expedition of two really appreciated. Yaay!

SEAFARERS MONUMENT

Or if you like it better, the Søfartsmonumentet. You can find it close to The Little Mermaid by the Langelinie harbor. It’s like ten times nicer and completely without tourists so not only that you won’t miss it but you can also have a nice rest next to it with no crazy crowds. The Søfartsmonumentet is maritime memorial built in 1928 to worship 648 sailors who tragically died od the merchant ships during WWI.

At the top of the sculpture there is a „Mrs. Memory“ looking down at us. Under her feet  you can find the names of sailors and ships engraved on the marble base. Maybe we don’t understand the art so well but we still don’t get  why are all the people crowding around The Little Mermaid when they could admire this jewel instead.

THE ST. ALBAN’S CHURCH

We don’t write about the churches so often, but  we can’t skip the St. Alban’s church, 

cause it’s all lined with a flint, which is an incredibly pretty and interesting at once.

There’s not so much to tell about it, but you definitely shouldn’t skip the visit on your walk around the Copenhagen.

A small plus to the visit could be the fact they have a written guides in every possible language about the church. 🙂

THE GEFION FOUNTAIN 

Danish Gefionspringvandet, or the fountain of the Gefion goddess.


A huge fountain in close proximity to the St. Alban’s church leads down the hill and its the main character is of course the Nordic goddess of tilth Gefion. With no motion she rides thru the Copenhagen in her wagon drawn by bulls. When you look closely to the effects of the spreading water from under the wagon wheels you will think that it is really moving.

The architects put a real effort into the fountain so it takes some time to understan the whole meaning of it. A little help: The scene portrays the mythical creation of the Zealand island, therefore the mainland where the present Copenhagen is situated.

 

So scól, enjoy the Copenhagen and you’ll hear from us soon again. Maybe from Ireland… 🙂

Napsat komentář